60' Γλυκό Βαθμος δυσκολίας: 3/5 32 μερίδες
print
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κομπόστα ροδάκινο, μία από τις πιο αγαπημένες σπιτικές γεύσεις που μας θυμίζουν τα παιδικά μας καλοκαίρια. Δημιουργήστε την δική σας και διατηρήστε την σε βαζάκια εκτός ψυγείου για να την απολαμβάνετε για πολλούς μήνες κατά την διάρκεια του χρόνου.

Το μυστικό της κομπόστας είναι τα ροδάκινα

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαλέξετε ώριμα σφιχτά ροδάκινα, χωρίς ζάρες ή στίγματα στη φλούδα, όπως τα ροδάκινα με την εγγύηση ποιότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού «Δήμητρα». Μην ξεχνάτε πως έρχονται από το χωράφι των παραγωγών απευθείας στο τραπέζι σας, πάντα με άριστη ποιότητα.

Κομπόστα ροδάκινο: Τα υλικά

  • 2½ κιλά ροδάκινα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Δήμητρα», κατά προτίμηση ώριμα
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη

Κομπόστα ροδάκινο: Εκτέλεση της συνταγής σε 9+1 βήματα

Για να πετύχει η συνταγή, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε σχολαστικά τα παρακάτω βήματα:

  1. Πλένουμε τα ροδάκινά μας σχολαστικά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Είναι σημαντικό να τα πιάνουμε με προσοχή, για να μη λιώσουμε την ευαίσθητη σάρκα τους.
  2. Ρίχνουμε τα ροδάκινά μας σε μία λεκάνη με νερό και στυμμένο χυμό λεμονιού.
  3. Ισομοιράζουμε τη ζάχαρη σε 4 βαζάκια και στη συνέχεια ισομοιράζουμε τα ροδάκινα μέχρι την κορυφή τους.
  4. Γεμίζουμε τα βάζα με βρασμένο, αλλά και κρύο νερό. Φροντίζουμε έτσι ώστε το νερό να καλύπτει τελείως την κομπόστα ροδάκινο.
  5. Σφραγίζουμε τα βάζα με καθαρά καπάκια.
  6. Παίρνουμε μία βαθιά μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τα βάζα μας και την γεμίζουμε με κρύο νερό, μέχρι το σημείο να τα σκεπάζει. Την βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε το νερό της.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και βράζουμε τα βάζα για 7 με 8’. Μειώνουμε τη φωτά μας και αφήνουμε ακόμα 10’ την κομπόστα ροδάκινο μέσα στην κατσαρόλα και στο βραστό νερό.
  8. Βγάζουμε τα βάζα με το ροδάκινο από την κατσαρόλα μας με χρήση γαντιών. Τα τοποθετούμε πάνω σε πετσέτα στον πάγκο μας και τα αναποδογυρίζουμε Περιμένουμε να κρυώσουν τελείως, καθώς και να αποσυμπιεστεί ο αέρας από τα βάζα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η κονσερβοποίηση της κομπόστας μας.
  9. Διατηρούμε τα βαζάκια με την κομπόστα μας σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος, ιδανικά σε κάποιο ντουλάπι ή στην αποθήκη μας.

+1. Ανοίγουμε την κομπόστα και σερβίρουμε. Προσοχή: καταναλώνουμε την ανοιχτή κομπόστα μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Καλή απόλαυση σε όλους!

Σας άρεσε η νέα μας συνταγή για «κομπόστα ροδάκινο»;
Διαβάστε ακόμα περισσότερες στο νέο blog συνταγών του Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα».