45' Γλυκό Βαθμος δυσκολίας: 2/5 20 μερίδες
print
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μαρμελάδα κυδώνι, η πιο νόστιμη μαρμελάδα του χειμώνα. Από τον Οκτώβριο και μετά, τα κυδώνια μπαίνουν στην κουζίνα μας και γίνονται μία από τις πιο πρώτες ύλες για τα πιο ξεχωριστά μας πιάτα, γλυκά ή αλμυρά. Μία λοιπόν από τις συνταγές που ξεχωρίζουν είναι και η μαρμελάδα κυδώνι. Να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να της αντισταθεί! Απολαύστε το άρωμά της και αφεθείτε στην γεύση του κυδωνάτου πελτέ. Αρωματισμένη με βανίλια ή κανέλα, η μαρμελάδα κυδώνι τρώγεται με τον κλασικό τρόπο βούτυρο-φρυγανιά. Μπορεί όμως να συνοδέψει και μια καλή γραβιέρα ή άλλο κατάλληλο τυρί.

Μαρμελάδα κυδώνι: Τα υλικά

    • 2 κιλά κυδώνια από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Δήμητρα»
    • 1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρη)
    • Χυμό από 1 λεμόνι
    • 1 κλωνάρι βανίλιας

Μαρμελάδα κυδώνι: Εκτέλεση της συνταγής σε μόλις 5 βήματα

Φτιάξτε την τέλεια μαρμελάδα κυδώνι ακολουθώντας τα βήματα που σας προτείνουμε:

  1. Πλένουμε σχολαστικά τα κυδώνια μας και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Κόβουμε τα κυδώνια μας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό. Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν.
  3. Παίρνουμε ένα πιρούνι και πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό του
  4. Ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το λεμόνι και το κλωναράκι βανίλιας, σχίζοντάς το κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαίρι, ώστε οι σπόροι του να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λιωμένα κυδώνια, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν δέσει και πάρει ωραίο χρώμα.
  5. Παίρνουμε την μαρμελάδα μας και γεμίζουμε με αυτή τα αποστειρωμένα μας βάζα βάζοντας μέσα και ένα κομμάτι από το κλωναράκι βανίλιας.
  6. Σερβίρουμε την ολόφρεσκια σπιτική μαρμελάδα κυδώνι είτε μαζί με φρέσκο ψωμί και βούτυρο είτε με κάποιο φρέσκο τυράκι.

Καλή μας απόλαυση!

Σας άρεσε η νέα μας σπιτική συνταγή για μαρμελάδα κυδώνι;
Διαβάστε ακόμα περισσότερες στο νέο blog συνταγών του Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα».