45' Γλυκό Βαθμος δυσκολίας: 2/5 20 μερίδες
print
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Μαρμελάδα βερίκοκο, η αγαπημένη κλασική μαρμελάδα μικρών και μεγάλων με το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα και τη μοναδική μεστή γεύση. Όταν φτάσει ο Ιούνιος, ο μήνας των βερίκοκων, φροντίστε να συγκεντρώσετε μερικά για να φτιάξετε αυτή την υπέροχη συνταγή μαρμελάδας. Φυσικά, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε βαζάκια, έτσι ώστε να την απολαμβάνετε ολόκληρο το χρόνο μαζί με το πρωινό σας ή σε διάφορα γλυκά όπως η πάστα φλώρα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα βερίκοκα για τη μαρμελάδα σας

Για τη μαρμελάδα βερίκοκο είναι σημαντικό να επιλέξουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα, καθώς θα της χαρίσουν πιο έντονο άρωμα. Προτιμήστε τα εγγυημένης ποιότητας βερίκοκα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Δήμητρα». Επιπλέον, μην αμελήσετε να ελέγξετε τα βερίκοκα για τυχόν χτυπήματα ή μαύρα στίγματα στην επιφάνειά τους.

Μαρμελάδα βερίκοκο: Τα υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Δήμητρα»
  • 1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρη)
  • Χυμό από 1 λεμόνι ή λάιμ

Μαρμελάδα βερίκοκο: Εκτέλεση της συνταγής σε 8 βήματα

Φτιάξτε την τέλεια μαρμελάδα βερίοκο ακολουθώντας τα βήματα που σας προτείνουμε:

  1. Πλένουμε σχολαστικά τα βερίκοκο μας και μετά τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Τα κόβουμε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. Μετά από κάθε στρώση κομμένα βερίκοκα ρίχνουμε και μία στρώση ζάχαρης μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Εκεί κάπου ανάμεσα ρίχνουμε και το μισό χυμό από το λεμονάκι μας.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ μας και στη συνέχεια το αφήνουμε για 8 με 10 ώρες στο ψυγείο μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σαν σιρόπι. Κατά το διάστημα αυτό μπορούμε να ανακατεύσουμε το μείγμα μία με δύο φορές.
  4. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα μας, ιδανικά μία με πιο χοντρή βάση. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε 15 έως 20 λεπτά, μέχρι να πάρει τη βράση της. Στο τέλος, αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Αφήνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο να κρυώσει. Μόλις κρυώσει πρέπει να την ξαναβάλουμε στην φωτιά για να την δέσουμε. Στο τέλος ρίχνουμε και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  6. Βάζουμε αμέσως την καυτή μαρμελάδα στα αποστειρωμένα μας βαζάκια. Προσοχή: τα βαζάκια πρέπει να είναι αποστειρωμένα και απολύτως στεγνά.
  7. Αναποδογυρίζουμε τα βαζάκια μας για να αποσυμπιεστούν και να κρυώσουν.
  8. Αμέσως μετά, μπορούμε να σερβίρουμε την ολόφρεσκια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο μαζί με φρέσκες φέτες ψωμάκι με βουτυράκι. Και αφού την ευχαριστηθούμε, τότε στο τέλος μπορούμε από ικανοποίηση να πούμε και ένα τραγουδάκι… “χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, ρίκο, ρίκο, ρίκοκο, ρίκο, ρικοκό”!

Καλή μας απόλαυση!

Σας άρεσε η νέα μας σπιτική συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο;
Διαβάστε ακόμα περισσότερες στο νέο blog συνταγών του Α.Σ. Βελβεντού «Δήμητρα».